ÇSMMM Odası

Ayşe Eroğlu

ÇSMMM Odası Başkanı

Türk Kadını, Demokrasinin ve Kalkınmanın Temel Ölçüsüdür!

Çorlu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Yönetim Kurulu Başkanı'mız Sayın Ayşe Eroğlu, 05 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 88'inci Yıl Dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Çorlu SMMM Odası Başkanı Eroğlu, yayımladığı kutlama mesajında, ''Milletlerin medeniyet göstergesi ve uygarlığın gelişmesi, ancak ve ancak kadınlara verilen değer ile ölçülebilir. Ailedeki iletişimin kalitesinden tutun da toplumsal gelişime ve ilerlemeye kadar kadın, her safhadaki faktörler arasında önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle Ulu Önder'imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ''Kadın; erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmak mecburiyetindedir.'' diyerek kadının erkeklerden çok daha fazla gelişmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ısrarla vurgulamış ve bu uğurda birçok ilke imza atmıştır. Zira Türk kültüründe kadın asla ikinci planda olmamış, her zaman Han'ın, Hakan'ın yanında yer almış, sosyal ve siyasal hayatın içinde devlet ve millet ile ilgili kararlar almada, savaşta ve barışta daima erkeklerle eşit konumda olmuştur.

Milli Mücadele süreci, en az erkeklerimiz kadar bağımsızlık ruhu taşıyan Türk kadınları sayesinde kazanılmıştır. Kadınlarımızın toplumsal hayatta çok zor kabul gördüğü o dönemlerde, Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinde biri olan Halide Edip'in birçok yerde düzenlediği mitingler, büyük topluluklara Milli Mücadele Ruhu'nu aşılamıştır. Bununla birlikte Türk milletinin ölüm kalım savaşı verdiği birçok cephede Türk kadını fiili olarak da Mehmetçiğe destek olmuş, nice fukaralık içinde elinde avucunda olan ne varsa hepsini cephelere göndermiş, cephelere sırtında yavrusuyla birlikte bilfiil erzak ve mermi taşımıştır. Nene Hatun, Şerife Bacı, Halide Onbaşı, Halime Çavuş, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Çete Emir Ayşe, Erzurumlu Kara Fatma, Gördesli Makbule, Tayyar Rahmiye Hafız Selman İzbeli ve daha nice kahraman Türk kadını, vatanını canından aziz bilmiştir.

Türk kadını, Cumhuriyet Dönemi'nde eğitim ve kültür seviyesinin yükselmesiyle birlikte, pek çok alanda ve özellikle de siyasi hayatta yer edinmeye başlamıştır. Avrupa'nın birçok ülkesinde kadınların seçme özgürlüğü dahi yokken, Ebedi Başkomutan'ımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme özgürlüğünü tanıyarak Türk kadınını içinde bulunduğu eşitsizlikten kurtarmış ve onu yüceltmiştir. Bu yeniliğiyle tüm dünyaya adeta örnek olmuştur. Kadınların siyasi hayata girmesiyle Türk demokrasisi çok önemli bir mesafe kat etmiştir.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi, kadınların toplum hayatına katılmalarının yollarını açmış, demokrasinin ve kalkınmanın ölçüsü olmuştur. Bugün kadınlarımız, eğitimden spora, sanattan bilime, ekonomiden siyasete kadar pek çok alanda ülkemizin rekabet gücünü arttırmakta ve ülkemizi gururla temsil etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Türk kadınına eşit şartlarda birey olmalarının yolunu açan Ulu Önder'imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha saygıyla anıyor, aydınlık geleceğimizin hazırlanmasında büyük emekleri olan cefakâr kadınlarımıza Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 88'inci yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Diğer Başkan Mesajları